INIȚIERE, AUTOAPARARE, PERFORMANȚĂ, CARDIO

SPORT KONTACT

Muay Thai

Kick Box

Originile Muay Thai și spiritul său național

Asia de Sud-Est este o zonă cu o istorie tumultuoasă. Cu totul altceva decât "splendida izolare" a imperiului insular japonez, unde generații întregi au petrecut secole în lupte civile și rivalități intestine dar fără nici o amenințare la structura statului însuși. Thailanda, zonă continentală înconjurată de dușmani puternici, care i-au râvnit și bogățiile și poziția strategică, a fost amenințată nu o singură dată de dispariția ca stat, sub impactul războaielor nemiloase cu vecinii. Dar această țară pe care europenii o considerau înapoiată și poate chiar este încă din punctul de vedere al unei economii sărace, nu a putut fi niciodată transformată nici în colonie, nici în dominion și chiar scurta perioadă de protectorat britanic s-a dovedit neproductivă pentru marele imperiu mondial care era Anglia! Ceea ce spune mult despre caracterul neîmblânzit, mândru, puternic înrădăcinat în valorile proprii ale localnicilor! Desigur, s-au scris și s-ar putea scrie cărți despre această istorie, uneori crudă, dar de cele mai multe ori plină de măreție, însă pentru noi este poate mai important să înțelegem spiritul care animă, din cauza istoriei din spate, Muay Thai, de atunci până azi.

Din trecutul agitat al țării au rezultat tradiții foarte individualizate și diferite de ale sistemelor marțiale japoneze și chineze. Un feudal japonez sau un nobil al vastului imperiu chinez nu puteau avea sub nici o formă o gândire "democratică" asupra artelor marțiale, întrucât în Japonia aceasta ar fi însemnat accesul la secretele marțiale al unui rival gelos, iar în China - o amenințare la adresa statului imperial atotputernic. Nimic din acestea în Thailanda. Armata și ulterior școlile de luptă, au fost organizate ca un sistem de masă, unde soldatul de rând mânuitor de baston putea oricând să ia în mâini sulița, scutul și sabia celui din elită, dacă acesta cădea și să continue lupta. Muay Thai s-a dezvoltat din cauza acestei mentalități într-un mod mai unitar, fiind lipsit de rivalitățile distructive dintre stiluri ale altor națiuni, iar statul a fost de cele mai multe ori o autoritate cooperantă, spre deosebire de situațiile foarte răspândite în alte țări, unde puterea politică persecuta la propriu practicanții de arte marțiale. Autoritatea era certificată de rezultatele combative în beneficiul apărării tuturor și numai rareori de o putere politică părtinitoare. În fața unor amenințări grave pentru toți, nu e loc de favoruri! Generalul putea oricând preda locul și răspunderea locțiitorului și războiul cu aceasta masă de oameni dârji se termina numai când cădea ultimul dintre ei! Chiar cu regele căzut în prizonierat (cum s-a și întâmplat chiar la debutul legendei Muay Thai de azi), cotropitorii aveau de-a face cu o întreagă națiune rămasă în luptă, nu cu un cadavru decapitat. În acest mod, concepția despre sporturi de luptă în Thailanda își are originea într-un fel mult mai pragmatic și mai puțin politic de a privi lupta. De unde și disprețul celor mai mulți thailandezi pentru orice ierarhie de valori care nu provine din lupta însăși. "Centura se află în ring" e un slogan însușit cu mândrie de thailandezi și singurul mod de a adjudeca un grad de maestru al sportului este de a fi luptător sau de a confecționa luptători. Poți fi oricât de faimos în țara de origine, ca sa fii respectat în sport, există un singur mod : a urca în ring și a lupta, tu însuți, sau oamenii școliți de tine. Oameni fair-play de altfel și pasionați de adevărul sportului, înainte de adevărul originii sau politicii, thailandezii vor aplauda cu tot atâta energie pe străinii buni în Muay Thai ca și pe vedetele proprii...

Legenda Muay Thai a apărut și s-a forjat spre formele de azi dintr-un asemenea mediu, unde valoarea era de la sine ințeleasă pentru că singurul certificat al valorii era Muay Thai la forme de luptă practicate cu milenii în urmă și disciplinele de luptă om la om sunt practic la fel de vechi în zonă, ca umanitatea însăși. Istoria scrisă, care s-a putut păstra (cu excepția unor fragmente) numai după perioada Ayutthaya (1767) datorită distrugerii arhivelor și multor alte surse de mărturii în ultima invazie birmană, duce la războiul nemilos între Thailanda, pe atunci numită Regatul Siam și dușmanul "tradițional", Birmania. Birmanezii revendică de altfel că Muay Thai nu este nimic altceva decât forma modificată a boxului birmanez, aceeași revendicare aparținând și Cambodgiei față de foarte asemănătorul box cambodgian. Evenimentele de atunci sunt uneori greu de pus în lumină într-un mod univoc.

Partea veche a istoriei Muay Thai se pierde în negura timpurilor. Se știe că regele Naresuan, cel mai faimos monarh al dinastiei Ayutthaya, cu 35 de regi între 1350-1767 (Naresuan a domnit la jumătatea secolului al XVI-lea), a fost ostatec în Birmania ca tânăr prinț moștenitor și s-a impus în fața luptătorilor birmani prin arta superioară a luptei om la om. Există și multe alte evidențe fragmentare ale practicării artelor marțiale la nivel național în perioada veche a istoriei Siamului. Ulterior, Birmania a invadat Thailanda și a distrus dinastia Ayutthaya. Dar și atunci, un prizonier de război Thai, face performanță incredibilă, la un festival al luptelor organizat de regele birman, învingând 10 dintre cei mai buni birmani, unul dupa altul, atrăgându-și favoarea regelui inamic însuși. Acesta era Khanomtom, luptător cu care Muay Thai intră în perioada istoriei scrise și a mărturiilor consemnate de cronici. De la mijlocul secolului 18 până acum, când au avut loc aceste evenimente, au trecut aproape 300 de ani și totuși toți practicanții de azi privesc personajele acestei perioade neguroase ca pe adevărați eroi naționali, cărora li s-au închinat temple, aproape ca unor semizei ai antichității. Birmania și Cambodgia, țări mai vitregite de soartă pentru că nu și-au putut păstra așa ușor continuitatea politică, au conservat până azi forme de luptă mai aproape de vremurile primitive, unde "echipamentul" seamană cu cel din Muay Thai de pe vremuri, iar luptele au conotația originară - "învingator e cel care rămâne în picioare". Disprețuite sau persecutate în perioada modernă, ele nu au beneficiat de statutul de recunoaștere și organizare națională al Muay Thai și de aceea sunt mai puțin cunoscute. Însă azi aceste discipline tind să intre în coexistență mai puțin dușmănoasă cu Muay Thai, care odinioară era instrumentul de luptă al rivalilor thailandezi și să capete și ele un caracter mai puțin războinic și mai mult sportiv.

Ca patrimoniu cultural, Muay Thai este revendicat și legitimat ca sport național al Thailandei. Sunt sute de mii de practicanți în țara de baștină - majoritatea luptători cu statut profesionist sau în devenire. Atât casa regală, prin însuși regele și prințul moștenitor, cât și preoții buddhiști, sunt parte integrantă din autoritățile tutelare ale Muay Thai de la origini până azi. "Cupa regelui", "Cupa reginei", "Cupa principelui moștenitor" și alte evenimente patronate de personalitățile politice ale țării sunt evenimente care dobândesc prestigiu internațional, fiind locul unde se formează cariere spectaculoase și se dobândește un renume, cel puțin pentru Thailanda, ridicat la statut de legendă. Există milioane de practicanți și fani în toată lumea, iar unele formate profesioniste derivate din Muay Thai sunt printre cele mai populare emisiuni TV de sporturi de luptă, încât se poate vorbi de un adevărat fenomen media.