OSU
Primul lucru pe care un incepator sau un vizitator il remarca atunci cand asista la un antrenament de karate este salutul pe care si-l fac practicantii intre ei, salutul cu care isi intampina instructorul, silaba cu care confirma ca au inteles observatia care li s-a facut: OSU. Pentru multi suna comic, unii o adopta fara sa-si puna intrebari, altii fac speculatii pe seama ei. Dar, asa cum si costumul de antrenament poate parea ridicol, asa cum s-ar putea ca si sunetele sau cuvintele limbii noastre sa sune comic pentru un strain, OSU are in limba japoneza si in contextul artelor martiale o semnificatie profunda si complexa.
Silaba care concentreaza intregul spirit al karateului
Taria de caracter care se dezvolta in antrenamentui dur poarta numele de OSU NO SEISHIN. Cuvantul OSU provine din OSHI SHINOBU, care inseamna „a persevera cand esti imboldit” si implica hotararea de a-ti impinge rezistenta pana la limita, de a persevera sub orice forma de persiune. In sensul sau cel mai profund, cuvantul OSU devine ambiguu – o cerinta foarte personala catre spirit de a rezista si de a lupta si astfel de a depasi slabiciunile conditiei umane care sunt comune tuturor. Dincolo de loviturile de picior si de pumn, dincolo de kata este un spirit special care se manifesta in inimile practicantilor si care ii invata sa faca fata solicitarilor cotidiene cu o atitudine calita si matura. Un budoka nu este zdruncinat cu usurinta de loviturile unei soarte adverse, el stie ca pentru realizarea deplina a adevaratelor sale potentialitati ii este necesara o perseverenta de neinvins.
Prima manifestare a acestui spirit apare atunci cand elevul renunta la atitudinea de „ce rost are?” si se supune propriei provocari: inca o flotare, inca o genuflexiune inainte de a ceda” si asa mai departe. Din aceste modeste, dar esentiale inceputuri, dorinta de autodepasire creste si creste. Inveti astfel sa privesti karateul ca pe o provocare serioasa din care poti sa intelegi multe despre viata – sa accepti provocarea unui kata si sa te silesti sa-i intelegi spiritul; sa tii piept unui adversar in kumite si sa descoperi ca micile cucuic si julituri sunt inconveniente minore in lupta cu tine insuti.
Cuvantul OSU inglobeaza eel mai corect ceea ce poate oferi in ultima instanta arta karateului. Cel care este capabil sa manifeste spiritul OSU in tot ce face, in fiecare cuvant, gand si actiune, poate fi considerat intelept si curajos. Antrenamentul trebuie abordat de la inceput si mereu in spiritul OSU. Viata cotidiana cu responsabilitatile ei ar fi traita mai complet daca va fi privita prin aceeasi perspectiva a spiritului OSU. Nu vor fi nici indoieli, nici temeri, nici griji.
Fare perseverenta este imposibil sa te ridici deasupra mediocritatii
Spiritul japonez este spiritul perseverentei. Daca pentru occidental este usor sa se opreasca atunci cand lucrurile devin dificile. In mod traditional japonezul stie doar ca trebuie sa persevereze. Cand ajungi in suferinta prin antrenament, nu este un semn ca trebuie sa te opresti, ci ocazia de a te cai prin perseverenta.
Chiar incepatorul descurajat de lipsa sa de indemanare si care nu se simte capabil sa infrunte solicitarile antrenamentului este destul sa fie constient ca prin perseverenta si hotatarea de a continua se obtin rezultate importante pe plan fizic, mental, spiritual si emotional. Tot ce trebuie este hotararea. Nimeni nu agreeaza mult timp o persoana care renunta prea usor. Instructorul isi da seama cine se sileste si cine nu. Chiar daca ai un talent nelimitat, fara perseverenta este dificil sa te ridici deasupra mediocritatii. Pe de alta parte, chiar daca iti lipseste talentul, dar esti hotarat, progresul va surveni prin implicarea constanta in antrenament. Manifestand hotarare si dorinta de a lupta cu piedicile il vei face receptiv pe instructor care se va abate spre tine cautand sa te ajute cat mai mult.
Nu este loc pentru egoism si indoiala in spriritul perseverentei. Cand audienta creste, cel mai adesea spiritul cedeaza, nu trupul. Puterea de refacere a trupului este stupefianta. Povesti privind fapte de rezistenta supraomeneasca in perioada de criza sunt numeroase. Dar daca accepti ca spiritul sa-ti fie zdruncinat, daca te indoiesti, atnei trupul va slabi si se va opri. Celui care reuseste sa-si domine propriile slabiciuni, adversarul din fata i se va parea insignifiant.
Cel care traieste in spiritul OSU nu da importanta fleacurilor, ramahand calm in fata oricarei probleme, el este vigilent, viata lui se bazeaza pe cautarea adevarului; spiritului OSU si spriritul renuntarii la sine sunt sinonime; ei ii respecta in mod firesc pe ceilalti., este politicos si prevenitor. El este modest si cauta doar intelepciune si vigoare, fiind constient ca toate celelalte sunt nimicnicii! OSU!
Adaptare dupa
OSU NO SEI SHIN, The Spirit of Perseverence
de Cameron QUINN